Tera de Marez Oyensprijs 2018

 

Drifting van Remy Alexander bekroond met de Tera de Marez Oyens Prijs 2018

 

remy alexander foto Anne-Maartje Lemereis

Na het lunchconcert van de Gaudeamus Muziekweek, op vrijdag 7 september, werd de Tera de Marez Oyens Prijs 2018 toegekend aan Remy Alexander. De compositie Drifting, voor sopraan en sopraansaxofoon, draait om het thema geheugenverlies. De tekst volgt de gedachtestroom van een persoon die zichzelf als gevolg van haar slechter wordende geheugen kwijtraakt. De zinnen worden plots afgebroken en het bewustzijn beweegt tussen het heden en de herinnering. De jury, onder voorzitterschap van David de Marez Oyens, waardeerde het vakmanschap in de omgang met de tekst en stiltes, de gelijkwaardige behandeling van de twee 'instrumenten' en de prachtige uitvoering door sopraan Rianne Wilbers en saxofonist Tom Sanderman. Remy Alexander (1991) volgde compositielessen bij Mayke Nas, Anthony Fiumara en Martijn Padding en voltooide in 2017 zijn masteropleiding compositie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. De prijs bestaat uit een opdracht ter waarde van 2000 Euro voor het schrijven van een kort stuk voor een professioneel ensemble, dat in de Gaudeamus Muziekweek 2019 ten gehore zal worden gebracht. De jury verleende tevens een bijzondere eervolle vermelding aan de violist Kees Hillhorst, die een virtuoze wereldpremière gaf van de Solo Violin No.1 van Zacharias S. Falkenberg.

De Tera de Marez Oyens Prijs is ingesteld door de stichting Tera de Marez Oyens Fonds en wordt iedere twee jaar toegekend aan personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de hedendaagse muziek. Sinds 2009 staat de prijs in het teken van het slaan van een brug tussen conservatoriumopleiding en beroepspraktijk.

De jury 2018 was als volgt samengesteld: David de Marez Oyens (voorzitter), Claudia Rumondor, Vanessa Lann, Fie Schouten, Loes Visser en Shane Burmania.

 

(foto: Anne-Maartje Lemereis)

Zoeken

Zoek in Oeuvrecatalogus