Tera de Marez Oyens Prijs

 

Op 10 september 2016 wordt voor de vijfde keer de Tera de Marez Oyensprijs uitgereikt. Dit jaar gebeurt dat opnieuw in samenwerking met Gaudeamus Muziekweek en zal de prijs gaan naar een afstuderend talent van de Nederlandse conservatoria. De prijs bestaat uit een bedrag van 2000 Euro, bestemd voor het schrijven van een kort stuk voor een van de ensembles die betrokken zijn bij de Gaudeamus Muziekweek van 2017. 

Door conservatoria in Nederland zijn zes talenten voorgedragen die zaterdagmiddag 10 september hun werk presenteren in Tivoli/Vredenburg:
Darragh Kearns-Hayes - Penguinistic Excerpts
Flora Koene - Soundscape Nº 1 
Il Hoon Son - 20 Questions
Ivan Vukosavljevic - Trills, Spills & Bellyaches 
Jan Kuhr - Desperation
Georgia Nicolaou - S o c i a l I C E

De jury zal een werk selecteren dat zich onderscheidt in kwaliteit, originaliteit, uitvoerbaarheid, en dat in de zeggingskracht publieksgericht is, d.w.z. het publiek meeneemt in een ‘verhaal’, engagement of sfeer.

De jury voor de Tera de Marez Oyens prijs 2016 bestaat uit: Annette Kruisbrink (voorzitter), componist en gitarist; Claudia Rumondor, componist; Jos Zwaanenburg, componist en fluitist; Loes Visser, dirigent; Guy van Hulst, programmeur Tivoli/Vredenburg

 

Geschiedenis van de prijs

Deze prijs had aanvankelijk de vorm van een compositieopdracht met uitvoeringsmogelijkheden. De eerste oproep tot deelname was in 1999.  Het ensemble dat de opdracht mocht geven bestond uit Lydia Forbes en Danny Tunick met een opdracht voor Rocco Havelaar. Zijn compositie werd een Sonate voor viool en slagwerk uit twee delen (2000) met de première op 24 maart 2001 in de Posthoornkerk te Amsterdam.

De tweede keer ging de prijs naar het Kaida Trio met een opdracht voor Calliope Tsoupaki. Zij componeerde een Trio voor fluit, basklarinet en piano. De première van dit stuk was op 23 maart 2002 in de Uilenburger Synagoge te Amsterdam.

Tijdens de Nederlandse Muziekdagen 2009 werd de prijs voor de derde keer uitgereikt, dit keer aan de beginnende componiste Natalia Dominguez Rangel. Haar compositie Song Cycle: Miniatures for soprano and four musicians is geschreven voor sopraanstem en fluit, contrabas, percussie en harp en ging 6 september 2010 in premiere tijdens het openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2010. Het werk werd uitgevoerd door het Nieuw Ensemble en sopraan Charlotte Riedijk, onder leiding van Bas Wiegers.

De vierde prijswinnaar was Christiaan Richter, met een zijn compositie ‘Unable’ voor het Leo Smit Ensemble. De prijs stelde hem in staat het orkeststuk Infraconscious te schrijven dat in 2012 in Den Haag in première ging.

 

 

 

Zoeken

Zoek in Oeuvrecatalogus